Νέα – Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

ΕΣΔΔΑ: Διάλεξη με θέμα «H Δημοκρατία και η Ευρώπη σε δύσκολους καιρούς: Για την διεθνή κατάσταση των πραγμάτων, τα διακυβεύματα, τις απειλές, και τις προκλήσεις για το πλέγμα των δημόσιων πολιτικών»

ΕΚΔΔΑ

Την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2024, στο αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «H Δημοκρατία και η Ευρώπη σε δύσκολους καιρούς:  Για την διεθνή κατάσταση των πραγμάτων, τα διακυβεύματα, τις απειλές, και τις προκλήσεις για το πλέγμα των δημόσιων πολιτικών», με ομιλητή τον Καθηγητή Νίκο Παπαδάκη. Ο Δρ. Παπαδάκης είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας & Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ. Τη διάλεξη παρακολούθησαν οι σπουδαστές/τριες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), καθώς επίσης και μέλη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού της Σχολής.

Στον  χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, κ. Βασίλειος Έξαρχος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του φορέα, ως θεσμού εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών του δημόσιου τομέα, να ενισχύει τον ανοιχτό διάλογο γύρω από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στη δημοκρατία, τις δημόσιες πολιτικές και τις προκλήσεις της σύγχρονης διακυβέρνησης.

Στην ομιλία του, ο Καθ. Παπαδάκης εστίασε  στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και της Δημοκρατίας με έμφαση στις προκλήσεις που αμφότερες αντιμετωπίζουν διεθνώς. Εκκινώντας από τα ευρήματα της έκθεσης του 2024 του Economist Intelligence Unit (EIU) για την ποιότητα της Δημοκρατίας παγκοσμίως, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση μόνιμης και παρατεταμένης κρίσης (τη λεγόμενη «perma-crisis») και τις συνέπειες της, αλλά και στις μεγάλες τάσεις (mega-trends) στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία.  Εστίασε ιδιαίτερα στην ανάλυση και ερμηνεία προϋποθετικών όρων και παραμέτρων που αφορούν στην έκβαση πρόσφατων μείζονων εκλογικών αναμετρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, στις πρόσφατες ευρωεκλογές και σε σειρά πρόσφατων εθνικών εκλογών, καθώς και στις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην ΕΕ με ξεχωριστή αναφορά στις δυο ισχυρότερες οικονομίες της, τη Γερμανία και τη Γαλλία.