Νέα - Ανακοινώσεις 2017

research

Το ΕΚΔΔΑ, μέσω της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε με απόφαση ΔΣ τον περασμένο Αύγουστο, εκπονεί έρευνα που αφορά στη «Συλλογή και επεξεργασία ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων για την αποτύπωση της σταδιοδρομίας των σπουδαστών/στριών ΕΣΔΔΑ».

Η έρευνα απευθύνεται στις/στους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και το σχετικό ερωτηματολόγιο βρίσκεται στον σύνδεσμο https://online.ekdd.gr/alumnires/ .

Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ παρακαλούνται για τη συμμετοχή τους.

 

THESSALONIKI PROISTAMENOI

Το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης (ΠΙΝΕΠΘ) του ΕΚΔΔΑ, στην προσπάθεια για ενημέρωση και βελτίωση των δεξιοτήτων των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα ημερίδες με θέμα: «Σύστημα Επιλογής Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων», στις 9 και 23  Οκτωβρίου 2017 αντίστοιχα.

Ομιλητές/τριες ήταν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σύμβουλοι του ΑΣΕΠ, μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και εκπρόσωπος των κοινωνικών εταίρων (Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ), οι οποίοι/ες ανέλυσαν σε βάθος τη δυναμική και το περιεχόμενο του νέου συστήματος. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων σε συζήτηση.

Τις ημερίδες παρακολούθησαν 750 στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, παρουσία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Όλγας Γεροβασίλη, και της Προέδρου ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ, κ. Ιφιγένειας Καμτσίδου.

Το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΠΙΝΕΠΘ) του ΕΚΔΔΑ, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, διοργάνωσε ημερίδα στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης» της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ, με θέμα: «Η υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού και η ένταξη της ισότητας των φύλων στη Δημόσια Διοίκηση» παρουσία της Προέδρου ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ, κ. Ιφιγένειας Καμτσίδου, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της ημερίδας. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Αναπληρώτρια Πρύτανης Ανθρωπίνων Πόρων ΑΠΘ, καθ. Παρασκευή Αργυροπούλου-Πατάκα. 

Για την έννοια της ισότητας των φύλων και την ενσωμάτωσή της στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς και  για την υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στα δημόσια έγγραφα μίλησαν η Καθηγήτρια ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου, και η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, αντίστοιχα. Τις ομιλίες αυτές παρακολούθησαν 80 διευθυντικά στελέχη και υπάλληλοι, άνδρες και γυναίκες, από διάφορες υπηρεσίες του ΑΠΘ και άλλων φορέων του Δημόσιου Τομέα. Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση γύρω από τα παραπάνω θέματα.

THESSALONIKH GLWSSIKOS SEXISMOS

 

PIERRE BAUBY

Την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των «Διαλόγων» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ο κ. Pierre Bauby, καθηγητής και ερευνητής στα πεδία του κράτους, των δημόσιων πολιτικών και της δημόσιας υπηρεσίας στη Γαλλία και την ΕΕ, έδωσε διάλεξη με θέμα «Ποιο κράτος χρειαζόμαστε στον 21ο αιώνα;».

Στην ομιλία του ο κ. Bauby πραγματεύτηκε το ζήτημα της (αναγκαίας) προσαρμογής του περιεχομένου και των εργαλείων παρέμβασης του κράτους ως συνέπεια των αλλαγών στο εξωτερικό και εσωτερικό του περιβάλλον, με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο του διοικητικού μηχανισμού. Επιγραμματικά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας και της συζήτησης η οποία ακολούθησε με τους/τις σπουδαστές/στριες, ο κ. Bauby κάλυψε ζητήματα όπως οι εγγενείς αντιφάσεις («παράδοξα») του κράτους, η έννοια του κράτους – στρατηγείου», οι απαντήσεις στην αποτυχία της αγοράς και την αποτυχία του κράτους, καθώς και το περιεχόμενο και οι απαιτήσεις οργάνωσης και λειτουργίας ενός «πολυεπίπεδου κράτους».

Ο ομιλητής εστίασε ιδίως στις προϋποθέσεις διασφάλισης της δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και επισήμανε τη σημασία της ύπαρξης πολιτικής βούλησης προκειμένου να οριστεί και υποστηριχθεί ο σύγχρονος ρόλος του στις νέες, σύνθετες και μεταβαλλόμενες συνθήκες.

MariettaKaramanli 2 StE 1 f r MariettaKaramanli 1

Tην Πέμπτη, 19 και Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΔΔΑ (19/10) και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ - 20/10) διεθνές συνέδριο με τίτλο «Δημόσιες Υπηρεσίες στη Μεσόγειο» με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, προέδρων δικαστηρίων και διοικητικών δικαστών, εκπροσώπου της γαλλικής βουλής, πρώην υπουργών και εμπειρογνωμόνων του δημόσιου τομέα από όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το συνέδριο ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων προετοιμασιών και στενής συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΔΔΑ, του ΣτΕ και του Μεσογειακού Εργαστηρίου Δημοσίου Δικαίου (Laboratoire Méditerranéen du Droit Public – LM-DP) του Πανεπιστημίου της Τουλούζης.

Οι θεματικές ενότητες και τα στρογγυλά τραπέζια κατά την πρώτη ημέρα περιέτρεξαν την ιστορική πορεία της έννοιας της δημόσιας υπηρεσίας στους τελευταίους δυόμιση αιώνες με παραδείγματα από τον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, προβλημάτισαν γύρω από τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της έννοιας του γενικού συμφέροντος και στάθηκαν στην αξία των νόμων και των αρχών της δημόσιας διοίκησης που επικρατούν στις χώρες της Μεσογείου. Κύριοι ομιλητές ήταν ο καθηγητής και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Σπυρίδων Φλογαΐτης, η βουλευτής της γαλλικής βουλής, δρ Μαριέττα Καραμανλή, ο πρώην Υπουργός και ομότιμος καθηγητής, Αντώνης Μανιτάκης, ο γάλλος ακαδημαϊκός, ομ. καθ. Pierre Devolvé, καθώς και ο Πρόεδρος του Τμήματος Δικαστικών Υποθέσεων του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Bernard Stirn, ενώ διδάκτορες και υπ. διδάκτορες συνέβαλλαν ουσιαστικά στον διάλογο.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο οι διοικητικοί δικαστές αντιλαμβάνονται τη δημόσια υπηρεσία, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο διάφοροι φορείς – τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα – διαχειρίζονται τις δημόσιες υπηρεσίες στη Μεσόγειο. Η διαχείριση των φυσικών πόρων από τις δημόσιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα του νερού αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστής συνεδρίας, η οποία ήταν και η τελευταία του διημέρου. Τα παραπάνω ζητήματα αναπτύχθηκαν από προέδρους και αντιπροέδρους των Συμβουλίων της Επικρατείας των χωρών της Μεσογείου, όπως ήταν ο έλληνας Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, από τον επίτιμο Σύμβουλο Επικρατείας και πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Jean Paul Costa, καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες.     

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε με ομιλία του η ΑΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη δημόσια διοίκηση και την κρίση που αυτή αντιμετωπίζει, καθώς και στις εγγυήσεις που παρέχει το κράτος δικαίου.

Βρείτε εδώ τα κύρια σημεία της ομιλίας του ΠτΔ.

Βρείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.