Νέα - Ανακοινώσεις 2017

research

Το ΕΚΔΔΑ, μέσω της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε με απόφαση ΔΣ τον περασμένο Αύγουστο, εκπονεί έρευνα που αφορά στη «Συλλογή και επεξεργασία ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων για την αποτύπωση της σταδιοδρομίας των σπουδαστών/στριών ΕΣΔΔΑ».

Η έρευνα απευθύνεται στις/στους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και το σχετικό ερωτηματολόγιο βρίσκεται στον σύνδεσμο https://online.ekdd.gr/alumnires/ .

Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ παρακαλούνται για τη συμμετοχή τους.

 

proedros1 theodorakis Dimitroulia 

Theoxarakis Proedros Aponomi Eidikos Aponomi

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του ΕΚΔΔΑ γιόρτασε την αποφοίτηση εβδομήντα εννέα (79) εξειδικευμένων νέων στελεχών της ΚΔ’ εκπαιδευτικής σειράς «Κοσμάς Ψυχοπαίδης», τα οποία εντάσσονται στο ανθρώπινο δυναμικό της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης. Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017 στο αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Ομίλου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ), Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), κ. Νικόλαος Θεοχαράκης, με ομιλία η οποία περιστράφηκε γύρω από την έννοια του "κοινού καλού" στο περιβάλλον της οικονομικής θεωρίας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Καβάλας, κ. Κώστας Μορφίδης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Υφυπουργός Εργασίας, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου, κ. Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος, ακαδημαϊκοί και μέλη του Διοικητικού και Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ. Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισαν η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου, ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γρηγόρης Θεοδωράκης, η Διευθύντρια ΕΣΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ξανθίππη Δημητρούλια, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων (ΕΝΑΠ), κ. Βασίλης Σαλτερής.

25550472 10214750420130066 6063144556237728614 n

Tην Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ διοργάνωσε εργαστήριο με θέμα τις «Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης» έχοντας σαν σκοπό την προαγωγή του διαλόγου, καθώς και την ανάδειξη συνεργειών, προϋποθέσεων, συντονιστικών διεργασιών και συνοδευτικών δράσεων σχετικά με αυτό το επίκαιρο ζήτημα, προκειμένου να προχωρήσουν πιο αποτελεσματικά οι σχετικές προσεγγίσεις. Ειδικότερα, το εργαστήριο είχε ως στόχο να υποστηρίξει την αποτελεσματική αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων, όπως είναι οι Ολοκληρωμένες Αστικές Επενδύσεις (ΟΧΕ και ΟΧΕ-ΒΑΑ) και τα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ).

Στο εργαστήριο συμμετείχαν τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης με εμπλοκή στον αναπτυξιακό προγραμματισμό, στη διαμόρφωση στρατηγικής χωρικής ανάπτυξης στις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές της διαστάσεις, στον χωρικό σχεδιασμό και τις αναπλάσεις.

Η θεματολογία του εργαστηρίου περιλάμβανε ενότητες όπως:

-          Η πολιτική των ολοκληρωμένων προσεγγίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – στρατηγικές ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

-          Εργαλεία για ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη στην Ελλάδα: θεσμικό πλαίσιο, κατευθύνσεις, οδηγίες/Διαδικασίες κατάρτισης και έγκρισης των σχετικών προτάσεων/Ζητήματα συμβατότητας και συνέργειας μεταξύ αναπτυξιακού και χωρικού σχεδιασμού

-          Συμμετοχικές διαδικασίες και διαβούλευση στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης

-          Ζητήματα χρηματοδότησης δράσεων ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης

-          Παραδείγματα παρεμβάσεων ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης σε διάφορα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης» του ΕΚΔΔΑ, (Πειραιώς 211, Ταύρος). Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθύνεστε, για οργανωτικά θέματα, στην κα Ελένη Παπαντωνίου, τηλ. 2131306335, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και για επιστημονικά θέματα στη Μιράντα Δανδουλάκη, Δρ. Πολεοδομίας και Χωροταξίας, Υπεύθυνη Σπουδών και Έρευνας ΙΝΕΠ (τηλ.: 213.1306.267, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου.

 

 PROSOPIKA DEDOMENA2 KAINOTOMO KATSIKATSOS 2

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ) του ΕΚΔΔΑ διοργάνωσε καινοτόμο εργαστήριο με σκοπό τη διερεύνηση του νέου θεσμικού πλαισίου και των υποχρεώσεων της δημόσιας διοίκησης, όπως αυτές προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (General Data Protection Regulation), (ΕΕ) 2016/679.

Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο πραγματεύτηκε ερωτήματα όπως:

  • Οι νέες απαιτήσεις και η ανάγκη καθιέρωσης ενιαίου νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων με πεδίο εφαρμογής το σύνολο της επικράτειας της ΕΕ.
  • Οι καινοτομίες του νέου ρυθμιστικού πλαισίου και οι θεσμικές υποχρεώσεις της Δημόσιας Διοίκησης.
  • O έλεγχος και η τήρηση της συμμόρφωσης με τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού.
  • Η κατάστρωση οδικού χάρτη για την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων για τη λήψη όλων των απαραίτητων οργανωτικών και τεχνικών μέτρων.
  • Η ανάλυση των επιπτώσεων από την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού στη Δημόσια Διοίκηση.
  • Ο ρόλος του υπευθύνου προστασίας δεδομένων (Data Protection Officer)

Τις εργασίες του εργαστηρίου άνοιξε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), κ. Γεώργιος Μπατζαλέξης, η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου, και η Διευθύντρια ΙΝΕΠ, δρ Άννα Κοντονή. Τη διαβούλευση παρακολούθησαν στελέχη νομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών πληροφορικής ή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της δημόσιας διοίκησης, επιφορτισμένων με τη διαχείριση και επεξεργασία δεδομένων.

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του εργαστηρίου.

 

alex aiken 

Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών της ΚΕ’ Εκπαιδευτικής Σειράς «Αύρα Θεοδωροπούλου» της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) του ΕΚΔΔΑ, διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Η εικόνα της Δημόσιας Διοίκησης και της χώρας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Προκλήσεις – Ευκαιρίες – Προοπτικές», προκειμένου να παρουσιαστούν τα στοιχεία που συνθέτουν την πολύπλευρη παρουσία και εικόνα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της χώρας γενικότερα σε όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Η ημερίδα απευθύνθηκε τόσο στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της ΕΣΔΔΑ, όσο και στους/στις επικεφαλής των Γραφείων Τύπου της κεντρικής και αποκεντρωμένης διοίκησης και των Πρεσβειών των κρατών-μελών της ΕΕ και επικεντρώθηκε σε θέματα όπως η παρουσία της δημόσιας διοίκησης στη δημόσια σφαίρα, η επικοινωνία της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, η Δημόσια Διοίκηση και ο ρόλος του Δημοσίου Πρακτορείου Ειδήσεων στην ενημέρωση, η στρατηγική επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι σχέσεις με τα ΜΜΕ και άλλους φορείς, ο ρόλος των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας, καθώς και η διεθνής πολιτιστική διπλωματία και η επικοινωνιακή στρατηγική διαχείρισης της εθνικής ταυτότητας (“nationbranding”).

Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο εγνωσμένου κύρους εκτελεστικός διευθυντής των κυβερνητικών επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Γραφείο Πρωθυπουργού και Γραφείο Επικοινωνίας Πρωθυπουργού ΗΒ), κ. Alex Aiken, ο οποίος, κατά τη Β’ Συνεδρία, ανέπτυξε θέμα με τίτλο «Καινοτομία, επαγγελματισμός και συνεργασία. Μαθήματα από τα 100 χρόνια κυβερνητικής επικοινωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο». Με τις εισηγήσεις τους συνεισέφεραν επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός και Νίκος Δεμερτζής (Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΚΕ), ο Πρόεδρος–Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κ. Μιχάλης Ψύλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Ακολούθων Τύπου και Σύμβουλος Επικοινωνίας Α΄ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κα Αλεξάνδρα Λειβαδά, η επιστημονική συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), κα Έφη Σίμου, καθώς και δημοσιογράφοι και υποψήφιοι/ες διδάκτορες.  Έπειτα από κάθε συνεδρία υπήρξε χρόνος για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, η Πρόεδρος ΕΚΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου, και η Διευθύντρια ΕΣΔΔΑ, Αν. Καθ. ΑΠΘ Ξανθίππη Δημητρούλια.

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας.